DL vs. MTL – Vad är skillnaden?

Direkt Lunga vs Mun till Lunga Vape Guide

Om du är bland de miljontals rökare som försöker sluta, oddsen är att du har ansett vaping som ett hållbart alternativ. Vaping kan dock verka skrämmande och komplicerat. Som nybörjare är det viktigt att förstå grunderna innan du dyker in.

Det är lätt att se vad marknaden har att erbjuda. När det gäller vaping, lära sig “hur ska jag vejpa?” är lika viktigt som “vilken enhet kommer att fungera bäst för mig?”. Med andra ord bör du förstå de två grundläggande vaping stilarna innan det första köpet.

Idag kommer vi att täcka de två grundläggande vaping stilar: Direkt-Lunga (DL) vaping och Mun-Till-Lunga (MTL). Båda dessa inhalationsmetoder ger sin egen unika uppsättning fördelar, men fungerar i allmänhet bäst med specifik vape juice och utrustning.

Chansen är att enheten du köper kommer inte ens vara ett medvetet val. Men om du vill vidga dina vyer eller inte känner att du verkligen njuter av din upplevelse, kan byta stil kan vara just den saken som fungerar.

Som sagt, låt oss ta en titt på de två olika vape stilar och se vad som kommer att fungera bäst för dig.

Mun Till Lunga (MTL)

Vid MTL vaping, suger du ångan in i munnen och låt det dröja en stund innan slutligen dra ner i lungorna. Detta bör vara lätt för alla tidigare rökare att behärska, eftersom det är den mest populära tekniken som används när man röker cigaretter.
Erfarenhet

På grund av dess likhet med cigarettrökning, så föredrar nya vapers denna metod. Bortsett från att simulera verkan av att röka en cigarett, kommer den övergripande känslan anmärkningsvärt nära. Den brännande eller stickningar i halsen (throat hit) är subtila, vilket skapar en jämnare känsla jämfört med den mycket hårdare (och mindre autentiska) Direkt Lung metoden.

MTL är också det bästa valet för människor som vill ha minsta mängd moln. Eftersom ångan sitter i munnen för ett ögonblick, det ger din tunga en chans att verkligen smaka på nyanserade undertoner av dina favorit smaker. Den låga molnproduktionen av MTL vaping är också viktig när vaping på offentliga platser eller någon plats som du inte vill att andra ska bli irriterade av massiva ånga moln.

Om MTL vaping tekniken verkar tilltala dig, så finns det några saker du behöver tänka på innan du kommer igång

  • Utrustning: Om spara pengar är viktigt för dig (som det är för de flesta av oss), MTL vapes såsom “vape pennor” eller “cig-a-likes” är i allmänhet billiga och fungerar utmärkt.

Om du bestämmer dig för att du inte vill ha en liten vape penna och vill använda något mer avancerat, var säker på att du kör din mod på ett lägre wattal (ca 15-20 watt) och använda en coil som är 1,2 ohm eller högre för bästa möjliga MTL upplevelse.

  • Juice: När du köper din e-juice, så vill du hitta en smak som är kombinerad med ett högt PG innehåll (till exempel: 50/50 VG / PG eller 40/60 VG / PG) detta föredras av MTL vapers. Generellt sett är en e-vätska som blandas med ett högre PG innehåll kommer att ge en punchier hit, vilket simulerar en hårdare throat hit som liknar känslan av rökning cigaretter.
  • Nikotin styrka: MTL vaping är också den föredragna vaping stilen för dem som behöver stora mängder nikotin för att få jobbet gjort. Låga watt i kombination med högt nikotin i vape juice erbjuder en oerhört smidig och smakfylld vaping upplevelse. Otaliga människor har funnit att högre nivåer av nikotin inte längre är nödvändiga med denna vaping metod, och har framgångsrikt sänkt sin nikotinkonsumtion på lång sikt.

Direkt Lunga (DL)

Som namnet antyder, direkt till lunga inandning handlar om att andas in ångan rakt in i lungorna. Det är i stort sett samma sak som vi gör när vi tar ett normalt andetag. För den senaste ex-rökare, DL vaping kan vara kontraintuitivt om de försöker simulera känslan av att röka cigaretter. Om du är en av dessa människor, kan din bästa insats vara att undvika DL vaping tills du blir mer bekant med vaping.

Till skillnad från MTL, kan DL bli ganska intensiv. Beroende på nikotinhalten i vape juicen, en throat hit kan vara långt från trevlig. Tänk tillbaka på den tid du rökte din första cigarett och nästan hostade upp lungorna. Efter ett tag blev du mindre känslig för det och kunde röka bekvämt. Med vaping är det nästan samma situation.

En sista sak att tänka på är att DL vaping kommer att leda till betydligt ökad molnproduktion. Visst, detta kan vara massor av kul om du jagar moln och vill göra tricks; det är dock långt ifrån diskret offentligt, så tänk på dem omkring dig och håll avstånd till andra människor.

De saker du behöver för en ordentlig DL upplevelse är lika olika från MTL som tekniken själv. Det är viktigt att ha en ordentlig setup om du vill få den bästa DL vaping upplevelsen.

  • Utrustning: Det första du behöver är en sub-ohm tank eller RTA/RDA och en kraftfull enhet som klarar av 100-200w. Du får räkna med att det kostar en del (uppemot 1000kr eller mer) för en solid reglerad box mod setup.

Det kommer också att finnas en märkbar skillnad när det gäller spolarna. Medan MTL spolar är vanligtvis små och gjorda med konstgjorda fibrer för vekar, sub-ohms tankar är laddade med ekologisk bomull och har betydligt större fuktspridande portar. Detta gör att veken mättas snabbt med e-juice, vilket skapar en nästan non-stop flöde av e-vätska till dina spolar för att skapa massiva moln av ånga.

  • Juice: Nästa sak du vill göra är att ta lite e-vätska som är hög i Vegetabiliskt Glycerine. Som vi nämnde tidigare, hög VG e-vätska är tjock som melass och kommer att vara bäst lämpad för molnproduktionen DL vapers söker. Åtminstone bör du titta på vape juice som är 70% VG eller högre.
  • Nikotin: Här är där saker och ting blir jobbiga – och varför DL vaping är inte nödvändigtvis föreslås för nybörjare som gör övergången över från dom stinkande pinnarna. På grund av den stora mängden ånga som inhaleras, nikotinnivåer över 6mg bör inte beaktas när man fokuserar på DL vaping. Allt högre än 6mg för nybörjare kommer sannolikt att producera en smärtsam brännande känsla i halsen och lungorna, tack vare den otroliga mängden ånga om det är högt nikotininnehåll. En respektabel tumregel är att skära nikotinhalten i hälften när du byter från MTL till en sub-ohm DL setup och även hälften kanske inte räcker. Bättre att börja i liten skala och arbeta dig uppåt.

Skillnaderna mellan MTL och DL

Mun till Lunga

Att föredra för nya vapers 
Bäst simulerar att röka en cigarett 
Jämnare throat hit 
Lägre molnproduktion 
Kan använda hög nikotin 
Bäst med höga PG vätskor 
Enheter med låg effekt 

Direkt Lunga

Avancerad teknik 
Känns inte som en äkta cigarett 
Hårdare (men blir smidigare med erfarenhet) 
Massiva moln 
Lägre nikotinhalt föreslås 
Fungerar bäst med höga VG-vätskor 
Används med sub-ohm-inställningar 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *