Batterisäkerhet för vejpare

Batterisäkerhet för vejpare

Du kanske tror att den elektroniska tekniken som är i vaping liknar elektroniken som är i en smartphone eller en ficklampa, och för det mesta skulle du ha rätt. De grundläggande principerna är desamma. Men då märker du att batterierna vi använder är lite mer än AA batterierna som är i din TV-fjärrkontroll.

Här är saken: vaping kräver ström, och vi menar inte ström som en bärbar Bluetooth-högtalare använder. Vi menar massiv ström. Vaping använder ström som nästan ingen annan konsument elektronisk anordning, i en enorm takt, vilket innebär att det finns allvarliga risker. Nyare enheter har massor av säkerhetsfunktioner, men de kan inte eliminera alla möjliga sätt att missbruka din utrustning. Och därför måste vi prata om säkerhet.

18650 cellen är en storleks mätning, 18mm diameter och 65mm lång. Den 18650 kommer i en massa olika sorter med en massa olika prestanda betyg. Och vaping kräver det bästa. När du räknar in vikt, livslängd, pris, och förmågan att hantera enorma strömstyrka, äger 18650 alla andra typer av batteri, vilket är anledningen till att du ser dem buntas in i nästan varje kraftfull elektrisk enhet du kan köpa, från datorer till elverktyg och Tesla bilar. Vi måste veta hur man använder all denna kraft, och hur man ser till att man inte driver det för långt.

Om du har vejpat i mer än ett par år, vet du förmodligen detta. Tillbaka i dom dagarna, var vi tvungna att använda mekaniska mods för att få anständig ånga, och en mekanisk är i princip bara ett rör med en switch. Den enda säkerheten var oftast bara ett knapplås, och vissa hade inte ens det.

Säg att du är en av de gamla skolans vejpare som använde en mekanisk mod, och du måste ta reda på om din inställning är säker. I slutändan innebär detta att du måste veta att el inte kommer att dras ut ur det för fort, och orsakade för mycket värme som ventilerar batteriet.

Ohm’s Lag

Så, hur räknar du om ditt bygge kommer att dra för mycket ström från batteriet? Enkelt: det kallas matematik. Du kopplar några siffror till en ekvation och beräknar. Men oroa dig inte! Det är inget svårt problem. Ekvationen har bara tre variabler, så du behöver bara ta itu med två tal för att kunna beräkna den tredje. När du vänjer dig är processen nästan lika lätt som att beräkna ett tips på en restaurang.

Ekvationen går så här: A=V/R. Det betyder ”strömstyrka är lika med spänning som delas av motstånd”. Det kallas Ohms lag.

Ohm rule

Ett fulladdat batteri är som en tank fylld med vatten, vilket innebär att det finns fullt tryck inuti. Elektriskt tryck kallas ”spänning”. De flesta fulladdade 18650-batterier har en spänning på 4,2, så använd detta nummer för säkerhetsändamål oavsett om dina batterier är fulladdade för tillfället eller inte.

Då är allt du behöver motståndet, som du kan räkna ut genom att använda en ohmmeter. Motstånd är som diametern på röret vattnet rinner igenom. Spolar som använder tjockare tråd kommer att ha ett lägre motstånd, av samma anledning vattenledningar med större diametrar kan låta mer vatten flöda. Och på grund av några intressanta magnetfälts egenskaper, spolar som använder mer wraps kommer att ha ett högre motstånd. Vi kommer att anta att du använder Kanthal A1 istället för temp kontrolltråd, då Kanthal har ett konstant motstånd. Temp-styrning kräver avancerade kretsar och kan inte göras på en mekanisk.

Säg att du lindar dina egna spolar på en RDA, och du kör en dubbel spole bygga består av 24 gauge tråd lindade 7 gånger runt en 3mm bit. Du kommer förmodligen att ha ett motstånd runt 0,2 ohm, låg sub-ohm.

Nu, gör matten. 4,2 dividerat med 0,2 ger dig 21. Så använd ett batteri med en kontinuerlig rating på 21 ampere.

Så enkelt är det. Om du vill att det ska vara ännu enklare och du inte bygger fel, använd denna Vape kalkylator

Olika batterier

När du går och letar efter high-amp 18650-talet, kommer du inte ha så många val som du kanske tror. Samsung 25R och LG HE2 och HE4 fortsätter att dominera marknaden, men för flera batteri uppställningar, LG HG2 brownies stiger snabbt, främst på grund av deras 3000mAh uthållighet. Sony VTC4 och VTC5 brukade vara den mest eftertraktade på grund av deras extremt höga kontinuerlig effekt betyg på minst 30 ampere, och fortfarande fungerar mycket bra, särskilt i mekaniska mods. Dessa batterier kommer rekommenderas starkt.

Batterier från Panasonic är bra kvalitet men ingen av dem har en högre kontinuerlig betyg än 10 amps.21 ampere är ganska standard för vapers och det är mycket ström för alla bärbara elektroniska apparater, så det är mycket viktigt att få ett bra batteri. Även om din mod använder de senaste säkerhetsfunktionerna, de är utformade med hög-amp batterier i åtanke och de kan fortfarande dra för mycket ström från ett batteri som är under specifikationen.

Nästan allt annat vi ser på marknaden, särskilt batterier som särskilt marknadsförs för vapers – Imren, Efest, SubOhmCell, Vamped – är en ommärkt version av dessa tre märken. De är fortfarande mycket bättre än att använda ett batteri med ett namn som Trustfire eller Ultrafire, som båda förmodligen kommer att starta en brand och du bör hålla den borta från din vape.

Oavsett vilket hög-amp batteri du väljer, måste du hålla ett öga på skicket på omslaget. En 18650 utan wrap är farligt, eftersom hela utsidan yta fungerar som en negativ kontakt och oavsiktlig bränning blir alldeles för lätt. Använd inte batterier med sönderrivna wraps! Få dem omwrapas eller köp nya. Du kan förvänta dig att köpa nya efter ca 6 månader eller 200 laddningscykler ändå, eftersom de slits ut och du kommer att märka att de inte hänger med som de brukade.

Tänk på

För att förlänga deras livslängd, använd en kvalitetsladdare. Efest och Nitecore gör några av de bästa på marknaden. De har kretsar för att se till att dina batterier inte blir överladdade eller underladdade, och de laddar snabbare än den inbyggda laddningskretsar flesta mods använder. Undvik de billiga single bay laddare som ansluts direkt i vägguttaget istället för att ha en sladd. De tenderar att bara ladda dina batterier till ca 90%, vilket kommer att minska deras livslängd.

Den sista punkten du måste tänka på är att nästan varje vaping enhet har någon form av lås på den för att hålla dig från att avfyra den av misstag. Om du ska bära den i fickan, använd låset! Även med en tio sekunders cut-off, bär en olåst mod i fickan kan resultera i bränning den på och av när du går eller flyttas runt, få din tank eller RDA mycket varm, smältande plast och gummi delar, och kanske till och med förbränns byxorna. Lita på oss, det är inte så roligt som det låter.

Det är det mesta av vad du behöver veta, men om du någonsin har några tvivel om att det du använder är säkert, fråga folket på en ansedd vape butik. Inte bara kan detta hålla dig borta från bränna avdelningen, kan det hålla kritiker av vaping från att hitta ammunition de använder för att göra vaping ut att vara ett offentligt hot. Medier tenderar att köra med någon historia som gör vaping ut att vara ett farligt val, så varje ärlig olycka kommer förmodligen att hamna lägga bränsle till de värsta stereotyper vi är mitt i striderna just nu. Ett misstag, och det goda arbetet med hundratals aktivister och forskare som försöker hålla denna industri vid liv kan hamna i containern.

Vape safe och njut!

0