Nybörjarguide för vaping – Allt du behöver veta om att vejpa

Välkommen till Vape Nations handledning för nybörjare om Vaping. Vi antar att om du läser detta är du antingen ny inom vaping, vill lära dig att vejpa eller bara är nyfiken på hur vape fungerar. Vape Nation’s webbutik har expertpersonal består av genuina vejpare med över 25 års kombinerad erfarenhet. Vårt mål med den här guiden är att förklara vaping och alla olika aspekter i det för att ge dig en så korrekt förståelse av detta som möjligt. Vaping är den snabbast växande metoden för att sluta röka.

Vad är Vaping? 

Vaping är termen som används för att beskriva en elektronisk cigarett eller förångare. Någon som använder traditionella tobaks cigaretter är en “rökare” och de “röker” cigaretter, alltså “eldar” eller “bränner” tobak. Någon som använder en e-cigarett är en “vaper” och dom “förångar” sin vätska i en e-cigarett / vape eller tank. Låt oss dyka lite djupare och lära oss lite mer om vaping och e-cigaretter.

E-cigaretter eller vapes är en enhet som ger oss ett annat alternativ än att röka traditionella tobaks cigaretter genom att i stället förånga “e-vätska” – en blandning av propylenglykol (PG), vegetabiliskt glycerin (VG), artificiella/naturella smakämnen och Sukralos – som är ett konstgjort, kalorifritt sötningsmedel. I vissa fall kan man tillsätta nikotin, men det upp till var och en.

Vad är en e-cigarett / vape och var kom dem ifrån?

De första e-cigaretterna som vi känner till skapades av en kinesisk apotekare vid namn Hon Lik 2003, men kom inte ut på den europeiska och amerikanska marknaden förrän 2006–2007. Sedan dess har industrin expanderat exponentiellt. I dag finns det ett stort urval av e-cigaretter / vapes som sträcker sig ända ifrån små cigarettliknande modeller ända upp till stora avancerade enheter. I början tillverkades dom flesta produkter i Kina men nu tillverkas vapes av både små och stora företag världen över. I början såg nästan alla e-cigaretter ut som vanliga traditionella cigaretter men i brist på variation och funktioner började man att modifiera tidigare modeller. I dagens läge kallas det “mod” eller mods”.

Trots det stora urvalet idag är det många saker som är gemensamt med alla e-cigaretter / vapes. Alla enheter använder sig av kraftfulla litiumbatterier, special tillverkade för att värma upp din förångare eller coil. En veke, oftast av bomull, används för att dra e-vätska till spolen. När e-vätskan upphettas av spolen förångas den och kan sedan inhaleras på liknande sätt som cigarettrök. Det är dock där likheterna slutar. Vi kommer tillbaka till det längre ner i texten.

Anatomi av en e-cigarett / Vape

Enheten

– Enheterna kan levereras i en mängd olika färger och former ofta beroende på deras specifika användning. Vissa kan se ut som en traditionell cigarett medan andra kan likna en penna, ett rör, en låda eller andra former, men alla tjänar samma syfte i slutändan. Målet är att ta ström från batteriet och få din spole/coil att hettas upp så att ånga bildas.

Batterier

– Detta är den viktigaste delen av enheten. Det levererar ström. Medan vissa enheter använder ett icke-utbytbart, alltså internt batteri, använder en stor

del av alla enheter utbytbara batterier som är uppladdningsbara. Det finns också ett stort sortiment av engångsvapes som man använder tills de är slut, ca 600 bloss, och sedan kastar. Om du väljer en enhet som behöver utbytbara batterier och vill ha mer information om hur du väljer rätt batteri för din

enhet, kontakta oss på Vape Nations support så hjälper vi dig, eller ställ frågan i någon av våra offentliga Facebook grupper.

Atomizer

– Denna värmebeständiga del inrymmer en eller flera motståndstrådspolar och dess veke, ofta med någon form av reservoar för att hålla e-vätska. Det finns många olika stilar, atomiserade patroner (föråldrade), Tankar, Rebuildable Tank Atomizers RTA, Rebuildable Dripping Atomizers RDA, Var och en med sina unika uppsättningar av fördelar och nackdelar.

Coil (Spole)

– Dessa är små bitar av motståndstråd som är lindade i en spiralform och är den del av vapen som genererar ångan. Den tråd typ som används, spolens diameter och antalet lindningar kommer alla att påverka spolens motstånd. Det är motståndet som bestämmer mängden ström som den kommer att behöva för att hetta upp den och hur mycket värme den kommer att producera. Spolar tillverkas vanligtvis av Kanthal och NiChrome och anses vara det säkraste att använda för vaping.

Vilken enhet är bäst för nybörjare?

Detta är en mycket vanlig fråga som vi ställs inför och det är också en av de mest komplexa och svåra frågor vi får. Med vaping är många saker, som smak till exempel, subjektiva och vad som fungerar bäst för en person kanske inte fungerar lika bra med nästa. Detta kompliceras ytterligare av det stora utbudet av apparater som finns tillgängliga idag. I stället för att säga att en eller två specifika enheter är bäst tycker vi att det är mer lämpligt att dela upp de olika stilarna av enheter efter erfarenhet och kompetensnivå som behövs och låta dig fatta beslutet själv och veta vilken riktning du ska röra dig om du är redo att flytta till en mer avancerad vape.

Nybörjare

– Vi definierar en nybörjare som någon med mycket liten eller ingen erfarenhet av vaping. Någon som inte känner till elektriska begrepp som Ohms Lag. För denna kategori föreslår vi enheter med låg effekt som i regel har interna batterier. Parat ihop med tankar som använder lätt utbytbara spolar med motstånd över 1,0 ohm. Detta maximerar säkerheten och användarvänligheten. Även om mer komplexa vapes kommer att överträffa dessa enheter är de ofta mer än väl lämpliga för de flesta användare om ingenting annat än att avgöra om vaping är rätt för dem och motiverar kostnaden för en mer avancerad vape. Vi har ett stort urval av Starter Kit och Pod-enheter Vaporesso Luxe Q, lämpliga för detta ändamål. Engångsvapes är ett bra och enkelt sätt att prova på om vape är något som kan passa dig.

Mellanprodukt

– Vi definierar en mellanprodukt till dig som är bekant med vapes och har viss erfarenhet av att använda vapes. Du har förståelse för hur dessa enheter

fungerar. Hur du utför grundläggande underhåll och felsöka grundläggande problem på dina vapes. Det du får är både mer ånga och smak. För nybörjare som vill stiga upp till mellanskiktet rekommenderar vi reglerade vapes (80w eller mindre) och tankar med utbytbara spolar med ett motstånd på eller över 0,5 ohm. Dessa vapes kommer att ge ökad smak- och ångproduktion och samtidigt bibehålla användarvänlighet och säkerhet. Några rekommenderade exempel på dessa vapes är följande: Vaporesso Target 100, Smok R-Kiss

Avancerat

– Vi definierar en avancerad användare som en vapare som har förståelse för hur vapes, reglerade som mekaniska, fungerar. Någon som förstår och har en fungerande kunskap om Ohms Lag och riskerna med ombyggda enheter. Någon som är kunnig och respekterar vaping och batterisäkerhet. Mellananvändare som vill ta ett steg framåt måste bestämma om de vill komma in i en värld av ombyggbara vapes eller inte. För de som inte har ett intresse av att bygga om men vill ta ytterligare ett steg in i vape-världen föreslår vi en reglerad högeffekts mod och en sub-ohm tank. Till exempel följande enheter: dotMod dotBox, Vaporesso Target 200 Kit.

Medan de reglerade högeffekts enheterna som föreslås ovan är lämpliga för ombyggbara enheter kan du också använda mekaniska mods. Dessa vapes är mycket robusta och enkla vilket gör dem svåra att skada men saknar också all form av skyddskretsar. I den meningen finns det en inneboende risk med dessa vapes och om du inte behandlar dessa vapes med den respekt det förtjänar kan du skada dig själv. Det finns också ett stort urval av ombyggbara tankar och drippers tillgängliga för användning. Då måste du bara bestämma om du vill använda en tank eller en dripper som vi kommer att diskutera i en annan guide.

Expert

– En expert vaper är just det, en expert. De är i huvudsak en avancerad vaper med betydande erfarenhet och kunskap under sitt bälte. Någon som fullt ut förstår hur alla ångapparater fungerar åtminstone i koncept och också är kunnig och bekväm med ombyggnad och felsökning av olika RDA, RTA och tankar. De enda enheterna som vi anser vara exklusiva för denna grupp är hybridanordningar som kombinerar både byggbar RDA/RTA och mekanisk mod (vape) i en enhet med en direkt-till-batteri-anslutning som dotMod, Wismec Luxotic, Yuniku, Hammer of God XL eller en mekanisk mod med Hybrid Top Cap eftersom direkt-till-batteri-anslutningen sätter din förångare i direkt anslutning till batteriet. För att förhindra personskador eller egendomsskador med dessa enheter måste din förångares positiva stift skjuta ut väsentligen bortom gängorna på förångarens 510-kontakten för att förhindra en kortslutning. Batterifel (kortslutning) kan orsaka att enheten exploderar eller antänds. Det finns en inneboende risk med hybridvape.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *