När går vapes ut? Bäst före datum för vape & e-cigg

Hur länge håller en E-Juice ?

I stort sett så sätts bäst före datumet på e-juice idag på en generell nivå på ca 2 år, denna tid sätts ofta för att täcka in samtliga typer av juice och vi tänkte förklara lite mer ingående vad det kan innebära.

För att förklara så delar vi in juicerna i olika typer.

1.Frukt & Bär
2.Godis
3.Custard
4.Bakery
5.Tobak

1.) Frukt & Bär juicer har den längsta hållbarheten där juicerna under rätt förhållanden kan hålla upp till 4-5år, vad som ofta händer efter 2-3år är att smakerna börjar sakta försvagas men det kan även finnas vissa smaker som kan uppfattas en aning beska, dom vanligaste smakerna som råkar ut för detta är jordgubbe samt honungsmelon.

2.) Godis behöver vi dela upp i två kategorier, bruna alt klara juicer. Dom klara juicerna har liknande hållbarhet som Frukt & Bär (4-5år)
bruna juicer däremot har en kortare livslängd 2-3år därefter kan dom bruna juicerna börja smaka bittert och beskt.
Bruna juicer är juicer som har smakerna kola, choklad och liknande, dessa juicer är ljus-mörkbruna redan när dom tillverkas.

3.) Custard är svårare att generalisera bäst före datum på och oftast är gränsen på 2,5år men det finns få undantag och det beror helt på vilken andra smak custarden har, vissa custards har olika toner av bakverk och det är dessa som oftast kan ge en besk smak efter bäst före datumet.

4.) Bakery är den juicen man bör följa bäst före datumet då den större delen av dessa juicer tappar sin smakprofil ganska fort efter bäst före datumet. Men självklart finns det alltid undantag, låt dina smaklökar avgöra.

5.) Tobak är en juice som ofta är bra lång tid efter bäst för datumet.

Rätt förhållanden för E-juice är att man förvarar dom svalt och mörkt samt att man aldrig blandar i nikotin innan man tänker använda juicen, nikotin i juice oxiderar och förstör juicen ganska snabbt speciellt om du utsätter den för direkt solljus så kan juicen vara förstörd på bara några veckor så tänk alltid på att ha juicen borta från direkt solljus och gärna så svalt som är möjligt.

Man skall inte vara rädd för att en e-juice har passerad bäst före datumet och speciellt om den varit förvarad på rätt sätt så är det inga problem att använda den.