Vad är en E-cigarett?

Vad är en e-cigarett

Nybörjarhandbok för Vaping

Välkommen till Vape Nation’s handledning för nybörjare om Vaping. Det är säkert att anta att om du läser detta är du antingen ny till vaping, vill lära dig att vejpa eller bara är nyfiken på hur det fungerar. Vape Nation’s expertpersonal består av genuina vejpare med över 25 års kombinerad erfarenhet. Vårt mål med den här guiden är att förklara vaping och alla olika aspekter i det för att ge dig en så korrekt förståelse av detta som möjligt. Vaping är den snabbast växande metoden för att sluta röka.

Vad är Vaping?

Vaping är termen som används för att använda en elektronisk cigarett eller förångare. Någon som använder traditionella tobaks cigaretter är en ”rökare” och de ”röker” cigaretter, alltså ”eldar” man, eller ”bränner” upp tobak. Någon som använder en e-cigarett är en ”vaper” och dom ”förångar” sin vätska i en e-cigarett eller tank. Låt oss dyka lite djupare och lära oss lite mer om vaping och e-cigaretter.

Vad är en e-cigarett/vape och var kom dem ifrån?

E-cigaretter eller vapes är en enhet som ger oss ett annat alternativ än att röka traditionella tobaks cigaretter genom att istället förånga ”e-vätska” – en blandning av propylenglykol (PG), vegetabiliskt glycerin (VG), artificiella/naturella smakämnen och Sukralos – som är ett konstgjort, kalorifritt sötningsmedel. I vissa fall kan man tillsätta nikotin men det upp till var och en.

De första e-cigaretterna som vi känner till, dem skapades av en kinesisk apotekare vid namn Hon Lik 2003 men kom inte ut på den europeiska och amerikanska marknaden förrän 2006-2007. Sedan dess har industrin expanderat exponentiellt. I dag finns det ett stort urval av e-cigaretter och vapes som sträcker sig ända ifrån små cigarett liknande modeller ända upp till stora avancerade enheter. I början tillverkades dom flesta produkter i Kina men nu tillverkas dem av både små och stora företag världen över. I början såg nästan alla e-cigaretter ut som vanliga traditionella cigaretter men i brist på variation och funktioner började man att modifiera tidigare modeller. I dagens läge kallas det ”mod” eller mods”.

Anatomi av en e-cigarett

Trots det stora urvalet idag är det många saker som är gemensamt med alla e-cigaretter eller vapes. Alla enheter använder sig av kraftfulla litiumbatterier, special tillverkade för att värma upp din förångare eller coil. En veke eller bomull används för att dra e-vätska till spolen. När e-vätskan upphettas av spolen förångas den och kan sedan inhaleras på liknande sätt som rökning. Det är dock där likheterna slutar. Vi kommer tillbaka till det längre ner i texten.

Enheten
– Enheterna kan levereras i en mängd olika färger och former ofta beroende på deras specifika användning. Vissa kan se ut som en traditionell cigarett medans andra kan likna en penna, ett rör, en låda eller andra former, men alla tjänar samma syfte i slutändan. Det är att ta ström från batteriet och få din spole/coil att glöda.

Batterier
– Detta är den viktigaste delen av enheten. Den levererar ström. Medan vissa enheter använder ett icke-utbytbart, alltså internt batteri, använder en stor del av alla enheter utbytbara batterier som är uppladdningsbara med hög ampere. Om du väljer en enhet som behöver utbytbara batterier och vill ha mer information om hur du väljer rätt batteri för din enhet, kontakta oss på Vape Nation supporten så hjälper vi dig, eller ställ frågan i någon av våra offentliga Facebook grupper.

Atomizer
– Denna värmebeständiga del inrymmer en eller flera motståndstrådspolar och dess vick (er) ofta med någon form av reservoar för att hålla e-vätska. Det finns många olika stilar, atomiserade patroner (föråldrade), Cartomizers, Clearomizers, Rebuildable Tank Atomizers, Rebuildable Dripping Atomizers, Hybrid Atomizers (återuppbyggbara droppande tankförstoppare och Genesis Atomizers). Var och en med sina unika uppsättningar av fördelar och nackdelar. För mer information om olika typer av finfördelare se våra handledning: Atomizer VS Cartomizer VS Clearomizer och vår handledning: Guide till olika typer av Atomizers

Enhet - Vapenheter kan levereras i en mängd olika färger och former ofta beroende på deras specifika användning. Vissa kan se ut som en traditionell cigarett medan andra kan likna en penna, ett rör, en låda eller andra former, men de tjänar alla samma syfte i slutändan. För att ta strömmen från batteriet och leverera den till finfördelaren.

Batteri - Detta är den viktigaste delen av enheten. Den levererar ström. Medan vissa enheter använder ett icke-utbytbart internt batteri, använder en stor del ett eller flera utbytbara uppladdningsbara batterier med hög avtappning. Om du väljer en enhet som behöver utbytbara batterier och vill ha mer information om hur du väljer rätt batteri för din enhet, se vår handledning: Bästa batterier för mods och Vaping-säkerhet

Atomizer - Denna värmebeständiga del inrymmer en eller flera motståndstrådspolar och dess vick (er) ofta med någon form av reservoar för att hålla e-vätska. Det finns många olika stilar, atomiserade patroner (föråldrade), Cartomizers, Clearomizers, Rebuildable Tank Atomizers, Rebuildable Dripping Atomizers, Hybrid Atomizers (återuppbyggbara droppande tankförstoppare och Genesis Atomizers). Var och en med sina unika uppsättningar av fördelar och nackdelar. För mer information om olika typer av finfördelare se våra handledning: Atomizer VS Cartomizer VS Clearomizer och vår handledning: Guide till olika typer av Atomizers

Spole (er) - Dessa är små bitar av motståndstråd som är gjord till en spiralform som liknar en fjäder. Den trådtyp som används, spolens diameter och antalet lindningar kommer alla att påverka spolens motstånd. Det är motståndet som bestämmer mängden el som den kommer att behöva för att driva den och hur mycket värme den kommer att producera. Spolar tillverkas vanligtvis av Kanthal och NiChrome och mer nyligen nickel och anses vara det säkraste att använda för vaping.
E-vätska - Även känd som e-juice, detta är en lösning som består av propylenglykol, vegetabiliskt glycerin, matsmaksämnen och ibland nikotin. Denna vätska kan komma i en mängd olika PG / VG-förhållanden och nikotinstyrkor. Vanligtvis kommer de flesta cigarettrökare som byter till e-cigaretter att börja använda höga nikotinjuicer och röra sig mot saft med lägre styrka över tid. Det är vanligt att de flesta börjar använda styrkor så höga som 18 mg / ml (tunga rökare så höga som 24 mg / ml) men kommer ofta snart att byta till 12 mg / ml e-vätskor för deras förbättrade smak (när nikotininnehållet minskar smaken ökar ) Vi rekommenderar inte användning av e-vätska med en nikotinstyrka över 18 mg / ml. I själva verket rekommenderar vi att du använder den minsta nikotinstyrka som krävs för att sate din nikotintrang eftersom eftersom nikotininnehållet minskar smaken förbättras. Det är viktigt att notera avancerade användare som använder enheter som producerar mer ånga vanligtvis använder nikotin med lägre hållfasthet eftersom när mer ånga produceras och inhaleras förblir den totala nikotinkoncentrationen densamma. Behovet av högre nikotinkoncentrationer är exklusivt för apparater som producerar mindre mängder ånga. De som använder avancerade enheter föredrar vanligtvis vätskor i 3 mg / ml eller 6 mg / ml. För att lära dig mer om hur du vappar och för mer information om E-vätska, se vår handledning: E-Juice Propylene Glycol VS Vegetable Glycerin

Wicks - Tillverkad av olika material inklusive bomull, tvinnad silikasnör, ekoull, keramik och rostfritt stålnät, bär veken (e) vätska till spolarna. Wicking material fungerar som leveransmetod e-juice från tanken direkt till en spole själv, där det förångas.
Vilken enhet är bäst för nybörjare?

Detta är en mycket vanlig fråga som vi ställs och det är också en av de mest komplexa och svåra frågor vi står inför. Med vaping är många saker som smak till exempel subjektiva och vad som fungerar bäst för en person kanske inte fungerar lika bra med nästa. Detta kompliceras ytterligare av det stora utbudet av apparater som finns tillgängliga idag. Istället för att säga att en eller två specifika enheter är bäst tycker vi att det är mer lämpligt att dela upp de olika stilarna av enheter efter erfarenhet och kompetensnivå som behövs och låta dig fatta beslutet själv och veta vilken riktning du ska röra dig om du är redo att flytta till en mer avancerad enhet.

Nybörjare - Vi definierar en nybörjare som någon med mycket liten eller ingen erfarenhet av vaping. Någon som inte känner till elektriska begrepp som Ohms Law och Joules Law. För denna kategori föreslår vi enheter med låg effekt som reglerar interna batterier. Par ihop med Clearomizers som använder lätt utbytbara spolar med motstånd över 1,0 ohm. Detta maximerar säkerheten och användarvänligheten. Även om mer komplexa enheter kommer att överträffa dessa enheter är de ofta mer än lämpliga för de flesta användare om ingenting annat än att avgöra om vaping är rätt för dem och motiverar kostnaden för en mer avancerad enhet. Vi har ett stort urval av Starter Kit och Pod-enheter som JUUL Starter Kit, lämpliga för detta ändamål, men vi rekommenderar mer specifikt följande.

Mellanprodukt - Vi definierar en mellanliggning som någon som är bekant med e-cigaretter, har viss erfarenhet av att använda dem. Har förståelse för hur deras enheter fungerar. Hur du utför grundläggande underhåll och felsöka grundläggande problem med sina enheter. Någon som söker antingen större ånga eller smakproduktion. För nybörjare som vill stiga upp till mellananvändare rekommenderar vi mellanstyrda reglerade enheter (80w eller mindre) och clearomizers med utbytbara spolar med ett motstånd på eller över 0,5 ohm. Vi föreslår också att du tittar på vår handledning: Guide till Sub-Ohm Vaping. Dessa enheter kommer att ge ökad smak- och ångproduktion och samtidigt bibehålla användarvänlighet och säkerhet. Några rekommenderade exempel på dessa enheter är följande.
Avancerat - Vi definierar en avancerad användare som en vaper som har förståelse för hur ångapparater fungerar. Någon som förstår och har en fungerande kunskap om Ohms Law och Joules Law och riskerna med ombyggda enheter. Någon som är kunnig och respekterar vaping och batterisäkerhet. Mellananvändare som vill ta ett steg framåt måste bestämma om de vill komma in i en värld av ombyggbara enheter eller inte. Om det är något du tycker om att prata med prylar är det troligt för dig. Men om inte är det OK också. För de som inte har ett intresse av att bygga om men vill ta ytterligare ett steg in i vapingvärlden föreslår vi en högeffektreglerad mod och en sub-ohm clearomizer med hög effekt. Till exempel följande enheter:

För dig som inte vill bygga om föreslår vi att du tittar på vår handledning: guide till sub-Ohm Vaping och vår handledning: Vape Coil Building - nybörjare. Medan de högeffektsreglerade enheterna som föreslås ovan är lämpliga men för ombyggbara enheter kan du också använda mekaniska mods. Dessa enheter är mycket robusta och enkla vilket gör dem svåra att skada men saknar också någon form av skyddskretsar. Av anledning kan man säga att en reglerad enhet liknar en bil medan en mekanisk anordning liknar en motorcykel. I den meningen finns det en inneboende risk med dessa enheter och om du inte behandlar dessa enheter med den respekt det förtjänar kan du skada dig själv. Det finns också ett stort urval av ombyggbara tankar och droppförstoppare tillgängliga för användning. Då måste du bara bestämma om du vill använda en tank eller en droppare som vi kommer att diskutera i en annan guide.

 

Expert - En expert vaper är just det, en expert. De är i huvudsak en avancerad vaper med betydande erfarenhet och kunskap under sina bälten. Någon som fullt ut förstår hur alla ångapparater fungerar åtminstone i koncept och också är kunniga och bekväma ombyggnader och felsökning av ånganordningar. De enda enheterna som vi anser vara exklusiva för denna grupp av papper är hybridanordningar som kombinerar både ombyggningsbar finförstärkare och mekanisk mod i en enda enhet med en direkt-till-batteri-anslutning som Wismec Noisy Cricket Mod eller Compvape Double Vision RDA One eller en mekanisk mod med en Hybrid Top Cap som 4Nine eller SMPL eftersom direkt-till-batteri-anslutningen sätter din finfördelare i direkt anslutning till batteriet. För att förhindra personskador eller egendomsskador med dessa enheter måste din finförstärkares positiva stift skjuta ut väsentligen bortom gängorna på finfördelaren 510-kontakten för att förhindra en hård kort som resulterar i batterifel. Batterifel från hårt kort kan orsaka att enheten exploderar eller tänds. Det finns en inneboende risk med hybridmods.
Slutsats

Förhoppningsvis vet du nu hur e-cigaretter, personliga förångare och andra ångapparater fungerar i teorin. Förstå e-vätskor som de använder och ha en uppfattning om vilka enheter som passar bäst för din skicklighet och erfarenhet. Grattis du är nu redo att börja vaping. Om du fortfarande är oklar eller osäker på vad du ska göra eller vad du ska köpa eller använda utrustningen ska du inte kämpa. MistHub har ett fantastiskt avsnitt om tutorials och guider packat med användbar information och vår expertpersonal är alltid mer än gärna att svara på dina frågor och hjälpa dig till de produkter du behöver.
0